Paniom wystarczy minuta dziennie, by poprawić stan kości

19 lipca 2017, 12:16

Wystarczy minuta ćwiczeń dziennie, by poprawić stan kości u kobiet. Naukowcy z Uniwersytetów w Exeter i Leicester odkryli, że panie, które oddawały się krótkim bardzo intensywnym ćwiczeniom fizycznym, miały kości w lepszym stanie niż ich niećwiczące rówieśniczki



Dieta wysokotłuszczowa może... chronić przed chorobą Alzheimera

27 sierpnia 2019, 11:32

Spożywanie dużych ilości tłuszczu jest szkodliwe dla zdrowia, jednak – jak się okazuje – w przypadku kobiet w ciąży dieta wysokotłuszczowa może chronić dziecko przed rozwojem choroby Alzheimera.


Zmiany diety związane z urbanizacją prowadzą do większej liczby chorób chronicznych

14 lutego 2021, 09:40

W Afryce Subsaharyjskiej zachodzi obecnie urbanizacja na bezprecedensową skalę. Ma to olbrzymi wpływ na zdrowie ludzi i wzorce rozprzestrzeniania się chorób. Zespół naukowy z Tanzanii, Holandii i Niemiec zbadał, jak urbanizacja wpływa na dietę i procesy metaboliczne.


Od czego zależy wysokość składki ubezpieczeniowej?

8 grudnia 2023, 13:24

Składka ubezpieczeniowa jest jednym z kluczowych czynników, które wpływają na wybór konkretnej polisy. Jej wysokość determinuje koszt ochrony ubezpieczeniowej i może mieć znaczący wpływ na nasze decyzje. Ale od czego dokładnie zależy wysokość składki i jakie czynniki są brane pod uwagę przez ubezpieczycieli? W tym artykule przyjrzymy się czynnikom, które mogą mieć na nią wpływ.


Gingko biloba© Andreas

Miłorząb japoński: co za dużo, to niezdrowo

4 marca 2008, 08:25

Dobrze znamy stare przysłowie mówiące, że "co za dużo, to niezdrowo". Najnowsze badania dowodzą, że prawda ta sprawdza się także w odniesieniu do przyjmowania miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba). Okazuje się bowiem, że zioło to, przyjmowane przez miliony ludzi na całym świecie m.in. w nadziei poprawienia ich zdolności umysłowych oraz jako afrodyzjak, może również szkodzić, gdy jest przyjmowane nierozważnie.


Smażenie smażeniu nierówne

19 lutego 2010, 09:53

Smażenie mięsa na kuchence gazowej jest bardziej szkodliwe dla zdrowia od smażenia na płycie elektrycznej. Powodem są różnice w składzie powstających wtedy wyziewów kuchennych (Occupational and Environmental Medicine).


Nadciśnienie nową pandemią na miarę zakażeń HIV?

4 lutego 2014, 11:51

Wg profesorów Petera Lloyda-Sherlocka z Uniwersytetu Wschodniej Anglii, Shaha Ebrahima i Heinera Grosskurtha z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej, reakcja większości rządów i agencji pomocowych na nadciśnienie jest niewiele lepsza od reakcji na HIV/AIDS 20 lat temu - działa się za mało i za późno.


Metoda WHO lepsza od metody CDC

19 kwietnia 2016, 06:01

Naukowcy z Glasgow Caledonian University ustalili, że 6-etapowa metoda odkażania rąk zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest lepsza od 3-etapowej metody rekomendowanej przez amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).


Wg Brazylijczyków, ponad 3 filiżanki kawy dziennie są dobre dla serca (niepalących)

29 marca 2018, 11:25

Osoby, które wypijają ponad 3 filiżanki kawy dziennie, są mniej zagrożone miażdżycą i zawałem serca.


Chiny: zapalenie płuc wywołuje nowy typ koronawirusa

9 stycznia 2020, 11:33

Chińczycy uważają, że zapalenie płuc, na które od grudnia zapadają mieszkańcy Chin kontynentalnych i Hongkongu, wywołuje nowy typ koronawirusa. Wstępne rozpoznanie było możliwe dzięki sekwencjonowaniu genów wirusa.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy